Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Classic Beauties: DeLorean DMC-12 "Back To The Future Time Machine" Replicamaxresdefault

   Στις αρχές Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος ρέπλικα της χρονομηχανής από τη σειρά ταινιών Back To The Future. Για λίγες μέρες, ως μέρος των διαφόρων ατραξιόν ενός συνεδρίου για τη φουτουριστική διαχείριση ξενοδοχείων με οικονομικά και οικολογικά μέσα, μία από τις λίγες ρέπλικες του συγκεκριμένου moviecar βρέθηκε στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Intercontinental, στο οποίο και μπορούσε να θαυμάσει όποιος ήθελε το όχημα αυτό.

   Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση, και ούτε διαφημίστηκε, οπότε τελικά ελάχιστοι, πλην των συμμετεχόντων στο συνέδριο και τους εργαζομένους της εταιρείας, έμαθαν για αυτό και ακόμα λιγότεροι πρέπει να είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από κοντά. Η ομάδα του Garage Stories ήταν από τους τυχερούς που και ενημερώθηκε για αυτό το γεγονός, αλλά είχε και την δυνατότητα να παρευρεθεί στην αίθουσα όπου ήταν το DMC-12. 


DSC05144

   Η ιστορία του John DeLorean είναι λίγο πολύ γνωστή στους περισσότερους που ασχολούνται με το χώρο. Ένας Αμερικάνος μηχανικός, με εκπληκτική καριέρα στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το δικό του γνήσιο sportcar. Τελικά χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μια δεκαετία μετά την έναρξη του εγχειρήματος του, έχοντας δοκιμάσει διάφορες καινοτόμες λύσεις, από τις οποίες άλλες δεν πέρασε στην παραγωγή (ο αρχικός του σχεδιασμός περιελάμβανε τη χρήση wankel κινητήρα τοποθετημένου στο κέντρο) ενώ άλλες υιοθετήθηκαν στο τελικό προϊόν (όπως το αμάξωμα από βουρτσισμένο ανοξείδωτο χάλυβα). 

  Τελικά το 1981 βγήκε στην παραγωγή το DeLorean DMC-12, ένα αμερικάνικο αυτοκίνητο με γαλλικό κινητήρα (και ιδιαίτερα αναξιόπιστο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήξη της καριέρας της εταιρείας), Ιταλό σχεδιαστή, πόρτες που θυμίζουν την Γερμανική Mercedes 300SL Gullwing και κατασκευασμένο στην Βόρεια Ιρλανδία από ανειδίκευτους εργάτες (που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θέματα αξιοπιστίας και ποιότητας). 

  Το αποτέλεσμα ήταν ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό σπορ coupe αυτοκίνητο, που τραβούσε τα βλέμματα κυρίως με το άβαφτο φινιρισμένο αμάξωμα του και τις στυλ Gull-wing πόρτες. Παρότι όμως τα θέματα ποιότητας και αξιοπιστίας ήταν πολλά μέχρι το 1982 είχαν ως επί το πλείστον λυθεί και όλα έδειχναν ότι ίσως υπήρχε μέλλον σε αυτή την προσπάθεια. Κάτι που διακόπηκε άδοξα όμως στα τέλη του 1982 με τη σύλληψη του John DeLorean για διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό οδήγησε την εταιρεία στο κλείσιμο στις αρχές του 1983, με μόλις 9000 περίπου DMC-12 να έχουν περάσει τις πόρτες του εργοστασίου, και αρκετά σασί να παραμένουν ανεκμετάλλευτα.  

   Ο John DeLorean κατάφερε να κερδίσει την δίκη και να αποδειχτεί αθώος, όμως ήταν ήδη αργά για την DeLorean Motor Company, που έτσι και αλλιώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ακόμα και πριν το σκάνδαλο του ιδρυτή της. Παρόλα αυτά το 2007 ξεκίνησε ξανά η παραγωγή των DMC-12 (πολύ περιορισμένη βέβαια), χρησιμοποιώντας NOS ανταλλακτικά, τα σασί που είχαν ήδη ετοιμαστεί πριν το κλείσιμο της εταιρείας το 1983 και τα Vin Number που ήδη είχαν κατοχυρωθεί. Εξαιτίας και των τελευταίων, παρότι τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται τώρα δηλώνονται ως κατασκευασμένα τη δεκαετία του '80.


DSC05075

   Η ιστορία του DeLorean και του DMC-12 θα μπορούσε να είχε λήξει άδοξα τότε, το 1983 και να μην υπήρχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον τόσο για το μοντέλο αυτό, όσο και για τη συνέχιση της παραγωγής του. Μην ξεχνάμε εξάλλου πόσα καινοτόμα και ενδιαφέροντα αυτοκίνητα τα έφαγε η σκόνη του χρονοντούλαπου της ιστορίας, παρότι θα τους άξιζε καλύτερη τύχη.

   Η διαφορά του DMC-12 ήταν ότι αποφασίστηκε να αποτελέσει τη χρονομηχανή στη τριλογία ταινιών του Robert Zemeckis "Back To The Future". Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παραλίγο να χάσει το ρόλο από ένα ψυγείο, όμως τελικά αποφασίστηκε η χρονομηχανή να είναι αυτοκίνητο γιατί υπήρχε η άποψη ότι τα παιδιά είναι εντελώς στούρνοι και υπήρχε η πιθανότητα να κλειδωθούν σε ψυγεία στην προσπάθεια τους να ταξιδέψουν στο χρόνο (ναι, δεν κάνουμε πλάκα, για αυτόν το λόγο άλλαξαν μεγάλο μέρος της ταινίας).

   Η τελική επιλογή του μοντέλου έγινε με τη βασική προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο θα έπρεπε να έμοιαζε ότι είχε βγει από το μέλλον. Και εδώ το DMC-12 κέρδισε το ρόλο χάρη στις gull-wing πόρτες του, το αμάξωμα από ανοξείδωτο βουρτσισμένο χάλυβα και την μοντέρνα εμφάνιση του (η αλήθεια είναι ότι σίγουρα ήταν πιο φρέσκο από σχεδόν κάθε αμάξι της εποχής του). 


DSC05082

   Η πρώτη ταινία βγήκε στις αίθουσες το καλοκαίρι του 1985 και μάγεψε το κοινό, κάτι που άναψε το πράσινο φως για τη συνέχεια του franchise. Το DMC-12 αποτέλεσε την τέλεια χρονομηχανή (έπειτα και από τις αισθητικές παρεμβάσεις του Ron Cobb) και ταίριαζε απόλυτα στο ρόλο του. Η σκηνή που φτάνει ο Marty McFly στο 1955 και τρακάρει στον αχυρώνα του κυρίου Peabody και βγαίνει από το αυτοκίνητο μέσα από καπνούς και φορώντας την προστατευτική στολή (μην ξεχνάμε ότι στην αρχή για να αποκτήσουν τα 1.21GW που χρειάζονταν για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στο χρόνο χρησιμοποιούσαν Πλουτώνιο) εκφράζει απόλυτα αυτό που ήταν στο μυαλό των ανθρώπων που επέλεξαν το DMC για την ταινία αυτή. Στα μάτια των ανθρώπων που ζούσαν στα fifties ένα τέτοιο όχημα θα ήταν σαν U.F.O. και η όλη σκηνή θα θύμιζε την επίθεση των εξωγήινων στον πόλεμο των κόσμων του H.G. Wells. 

   Στις συνέχειες της τριλογίας το DeLorean απέκτησε πιο οικολογικές συνήθειες χάρη στον οικιακό αντιδραστήρα του Mr. Fusion (τίποτα παραπάνω από μια συσκευή άλεσης του καφέ Krups coffina) που μετέτρεπε τα οικιακά απόβλητα σε ενέργεια. Εκτός αυτού στη δεύτερη ταινία μπορούσε να πετάξει, ενώ στην τρίτη ταινία υποβαθμίστηκε τεχνολογικά και ξεκίνησε να κινείται σε ράγες. Τελικά στο τέλος της τριλογίας η χρονομηχανή καταστράφηκε μετά από σύγκρουση με τρένο, ενώ ο Dr. Emmett Brown κατασκεύασε μια νέα, αυτή τη φορά βασισμένη σε ατμομηχανή.


DSC05173

   Το συγκεκριμένο DMC-12 ήρθε για τις ανάγκες του Event από το εξωτερικό, και μόλις για τέσσερις μέρες. Αποτελεί ρέπλικα της χρονομηχανής που παρουσιάζεται στο τέλος της πρώτης ταινίας και σχεδόν σε όλη τη δεύτερη και έχει σχεδόν όλα τα props που χρησιμοποίησαν στην δεύτερη ταινία. Πολλά από τα κομμάτια της μετατροπής έχουν κατασκευαστεί από τα χέρια ενός Έλληνα λάτρη, του οποίου τη δουλειά ελπίζουμε να θαυμάσουμε σύντομα μιας και φτιάχνει ένα DeLorean DMC-12 για τον εαυτό του. 

   Η αλήθεια είναι ότι από τις φωτογραφίες δεν μπορεί να έχει κάποιος πλήρη άποψη για το συγκεκριμένο moviecar. Από κοντά είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και καταφέρνει να τραβάει τα βλέμματα του κόσμου. Λίγο τα χαρακτηριστικά του ίδιου του αυτοκινήτου (ειδικά η επιφάνεια του αμαξώματος είναι όλα τα λεφτά), λίγο τα διάφορα props που το μετατρέπουν σε timemachine, παντού υπάρχουν λεπτομέρειες που θα απασχολήσουν για ώρες τους λάτρεις. 

   Το συγκεκριμένο δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα και οι τυχεροί που είχαν τη δυνατότητα να το θαυμάσουν ήταν λίγοι. Όμως στην Ελλάδα είναι γνωστή η ύπαρξη δύο ακόμα DeLorean DMC-12, ένα του ανθρώπου που εξόπλισε μεγάλο μέρος των props του αυτοκινήτου που παρουσιάζουμε, και ένα ακόμα που για χρόνια ήταν κλεισμένο στις αποθήκες του πρώην ΟΔΔΥ περιμένοντας το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης (χάρη στην οποία βρέθηκε εκεί). Για το πρώτο ξέρουμε ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο της αποκατάστασης του και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε, για το δεύτερο δυστυχώς δεν έχουμε καμία απολύτως πληροφορία. 

   Προς το παρόν σας χαιρετούμε, όμως θα τα ξαναπούμε Back To The Future...!


DSC05129

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο slide show που ακολουθεί:


Album: https://www.flickr.com/photos/103295565@N05/sets/72157649252605126/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου