Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Abandoned: Datsun 200SX S10

   Η Nissan στα μέσα της δεκαετίας του 70 δεν είχε στην γκάμα της κανένα μικρό και προσιτό πισωκίνητο coupe. Τα Skyline και Fairlady στόχευαν στις μεγαλύτερες κατηγορίες, ενώ οι coupe εκδόσεις των υπολοίπων μοντέλων της είχαν περισσότερο οικογενειακό χαρακτήρα. Αντίθετα στην κατηγορία των μικρών και προσιτών πισωκίνητων coupe είχε μπει δυναμικά η ΤΟΥΟΤΑ το 1970 με την παρουσίαση της Celica. Τελικά η Nissan απάντησε το 1975 με την παρουσίαση της πρώτης γενιάς του μοντέλου Silvia (το GSP311 ήταν αυτοκίνητο περιορισμένης παραγωγής και με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία οπότε, αν και μοιράζονται το ίδιο "όνομα" με το S10 και τα υπόλοιπα Silvia παραγωγής, θεωρείται από πολλούς ξεχωριστό μοντέλο).


 photo 1dats_zps069277db.jpg

   Δυστυχώς η εμφάνιση του S10 δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφη, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις. Το Silvia βασίζονταν πάνω στο 210 (στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ποιο γνωστό ως 120Υ), ενώ εξοπλίζονταν με δύο διαφορετικούς κινητήρες αναλόγως την αγορά για την οποία προορίζονταν. Η τοποθέτηση των υποχρεωτικών 5 miles bumpers για την εισαγωγή τους στην Αμερικάνικη αγορά έκανε μόνο κακό στην ήδη μη ελκυστική εμφάνιση του μοντέλου.
 
   Στην Αμερική, και γενικά σε όλες τις αγορές εκτός Ιαπωνίας, έγινε γνωστό ως 200SX και ήταν εξοπλισμένο με έναν τετρακύλινδρο δίλιτρο κινητήρα L20B. Παρόλα αυτά το 200SX είχε σχετικά καλές πωλήσεις στην Αμερικάνικη αγορά, ίσως λόγω και της πετρελαϊκής κρίσης.
 
   Το συγκεκριμένο είναι ένα 200SX, καθώς είναι Αμερικάνικων προδιαγραφών και βρίσκονταν σε μία από τις παλιότερες μάντρες της Λ. Νάτο. Παρότι πολλοί το θεωρούν άσχημο, θεωρώ πως είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον και ιδιαίτερο μοντέλο, με τη μόνη παραφωνία πάνω του να προκαλείται από τους τεράστιους προφυλακτήρες. Δυστυχώς όμως αυτό το αυτοκίνητο δεν υπάρχει πλέον, καθώς έπεσε θύμα της τελευταίας εκκαθάρισης της μάντρας.


 photo 1dats2_zps33d42f46.jpg


What if...?

 photo hardtops_s10_zps9903a3f3.jpg

Πηγή εικόνας: http://www.ratdat.com/?p=147

2 σχόλια:

  1. Οντως...σπάνιο & ιδιαίτερο αυτοκίνητο!
    Είχα συναντήσει πάντως ένα πρίν πολλά χρόνια, κάπου στην Γλυφάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο σίγουρα υπήρχαν μερικά ακόμα. Καλός φίλος μου έχει δείξει ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο, που όμως έχει χάσει τα ίχνη του εδώ και χρόνια. Πιθανότατα να υπάρχουν όμως και κάποια που επιζήσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή