Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Abandoned: Mercury Comet 4door sedan 1964

   Τα αμερικάνικα αυτοκίνητα στους Ελληνικούς δρόμους πλέον είναι υπερβολικά σπάνιο θέαμα. Εξίσου δύσκολο είναι να βρεις κάποια έστω και παρατημένα, κάτι που για έναν λάτρη της σχολής αυτής κάνει την κάθε ανακάλυψη γιορτή. Κάτι τέτοιο συνέβη και το 2006, όταν στο πίσω μέρος μίας αντιπροσωπείας, σε ένα οικόπεδο που κάποτε φιλοξενούσε τα αυτοκίνητα που μάζευε η αντιπροσωπεία τότε που υπήρχε ως πρόγραμμα η ιδιωτική απόσυρση. Βέβαια τότε ελάχιστα αυτοκίνητα είχαν μείνει σε αυτόν το χώρο, και μαζί με αυτά αυτή η αμερικάνα. 


Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)

   Πρόκειται για μία Mercury Comet 4door sedan μοντέλο του 1964. Δυστυχώς βέβαια ο χρόνος έχει αφήσει πάνω στις λαμαρίνες του τα σημάδια του, όπως επίσης και οι διάφοροι μηχανικοί-φαναρτζήδες που το περιποιήθηκαν. Αλλαγμένη μάσκα (από κάποιο Γερμανικό Ford μάλλον), κατεστραμμένα trim, ζάντα αλουμινίου, φλας και καθρέπτες άγνωστης προέλευσης, πίσω φανάρια από Datsun 120Y coupe και φυσικά εντελώς παραποιημένο εσωτερικό. Μέχρι και κεντρική κονσόλα απέκτησε κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ φυσικά μετατροπές υπέστη και στα μηχανικά του, χάνοντας τα εργοστασιακά μοτέρ και σασμάν.


Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)
Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)
Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)

   Το μοντέλο Comet αρχικά σχεδιάστηκε για να συμπληρώσει την γκάμα της Edsel, όμως επειδή το brand έσβησε το 1960 το Comet αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει με τα σήματα της Mercury. Αυτή η τελευταία αλλαγή βέβαια ήταν τόσο ξαφνική, οπότε παρότι κάποια από τα trim και τα χαρακτηριστικά αλλαχτήκανε ώστε να ταιριάζει με τη σχεδίαση των Mercury, πολλά ακόμα παραμείνανε ως είχαν, με αποτέλεσμα αρκετά από τα ανταλλακτικά του να έχουν κωδικούς Edsel. Με το μοντέλο του 1961 βέβαια το Comet εναρμονίστηκε απόλυτα με την υπόλοιπη γκάμα της Mercury.
 
   Το συγκεκριμένο είναι μοντέλο του 1964, οπότε και ανήκει ουσιαστικά στην δεύτερη γενιά του μοντέλου. Είναι και η μόνη χρονιά, όπου από μπροστά μοιάζει τόσο πολύ με Lincoln. Στη γκάμα του υπήρχαν εξακύλινδρα και V8 μοτέρ και στην Ελλάδα κατά καιρούς έχω πετύχει μερικά ακόμα παρατημένα. Βέβαια κανένα σε πολύ καλύτερη κατάσταση, και δυστυχώς δεν γνωρίζω κανένα που να είναι αποκατεστημένο.

Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)
Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)

   Η τελευταία φορά που το είδα ήταν κάπου μεταξύ 2008 με 2009. Τότε περίπου έφυγα από την πόλη μόνιμα, και παρότι κάθε τόσο επισκεπτόμουνα την Κοζάνη και κάποιους φίλους, ουδέποτε προσπάθησα να περάσω να δω αν είναι ακόμα εκεί. Ίσως γιατί δε θα 'θελα να μάθω ότι το πήρανε για σκραπ. Προτιμώ να μείνω με την ανάμνηση του γέρικου σκαριού, που χρόνο με το χρόνο βούλιαζε στο βαλτώδες έδαφος του χωραφιού.


Mercury Comet 4door sedan 1964 (1)

What if...?


Photobucket

1 σχόλιο:

  1. Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν δημοφιλής επιλογή γιά αγοραίο ταξί (έχω δει αρκετά
    σε φωτογραφίες του '60/'70)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή