Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Abandoned: Mercedes-Benz W136 170V 4door Limousine

   Το 1936 στην Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης η Mercedes-Benz παρουσίασε τα νέα της μοντέλα. Ανάμεσα τους ήταν και η W136, ή 170V (φάου) όπως ήταν η εμπορική της ονομασία. Ένα μοντέλο που τελικά ήταν και αυτό με το οποίο ορθοπόδησε η Mercedes-Benz μετά τη λήξη του 2ΠΠ.

   Το συγκεκριμένο βρίσκεται στην πόλη της Κοζάνης και οι φήμες γύρω από αυτό έχουν ξεπεράσει τα όρια του μύθου και της ιστορικής πραγματικότητας. Το πρωτοείδα πριν από 7 περίπου χρόνια, και μέχρι και που έφυγα από την πόλη ήταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Οι ιστορίες σχετικά με την ιστορία του πολλές. Μία όμως μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον, και ήταν η παρακάτω.

   Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανικές Δυνάμεις είχαν επιτάξει το κτίριο που σήμερα στεγάζει την Εθνική Τράπεζα στο κέντρο της πόλης. Το 170V λοιπόν αυτό υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα οχήματα των δυνάμεων Κατοχής. Κάποιοι ντόπιοι αντιστασιακοί επιτέθηκαν στο φρουραρχείο, και αφού σκότωσαν τους φρουρούς, πήρανε το αυτοκίνητο αυτό. Μετά το τέλος του πολέμου, το όχημα αυτό ως λάφυρο πολέμου έμεινε στην Κοζάνη.

   Δυστυχώς ποτέ δεν είχα μάθει ακριβείς ημερομηνίες, καθώς και τους λόγους μιας τέτοιας επίθεσης (Το να κλέψεις ένα αυτοκίνητο δεν δικαιολογεί την πράξη και τις σπατάλες πυρομαχικών). Ψάχνοντας να βρω στοιχεία μήπως και επιβεβαιώσω τις φήμες αυτές, δεν κατάφερα να βρω την παραμικρή ένδειξη ότι όντως συνέβη αυτό το περιστατικό. Για την ακρίβεια βρήκα ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την "αντίσταση" στην Κοζάνη.

   Τελικά λοιπόν, αφού δεν κατάφερα να βρω στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις ως τότε μαρτυρίες, έψαξα να μάθω τι ακριβώς τρέχει με το συγκεκριμένο όχημα. Αυτά που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ανήκει σε πρατηριούχο της πόλης. Και ότι σίγουρα η παραπάνω φήμη δεν είναι αληθινή. Για την ακρίβεια από τις πηγές μου έμαθα ότι πιθανών το αυτοκίνητο αυτό να μην ανήκε καν στο "δυναμικό" της πόλης. Επίσης γνωρίζω ότι το 170V δεν βρίσκεται πλέον στη θέση στην οποία το είχα φωτογραφίσει. Θα προσπαθήσω να μάθω αν υπάρχει ακόμα και που.

   Όπως και να χει είναι ένα ενδιαφέρον αυτοκίνητο, σε επαναστρέψιμη κατάσταση  και θεωρητικά πλήρες (Υπήρχαν κομμάτια του παντού στον χώρο). Επίσης για έναν περίεργο λόγο, οι W136 μαζί με τις W191 κατέχουν μεγάλος μέρος του φωτογραφικού μου αρχείου, οπότε θα ξαναασχοληθώ περισσότερο μαζί τους σε επόμενες αναρτήσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ: Λίγες μέρες μετά την ανάρτηση αυτού του θέματος, ήρθε σε επαφή μαζί μου ο γιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ο οποίος μοιράστηκε μαζί την αληθινή ιστορία αυτού του project καθώς και των υπολοίπων αυτοκινήτων που έχουνε. Αυτή η "φάου" λοιπόν αγοράστηκε από έναν Θεσσαλονικιό λάτρη των κλασικών αυτοκινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 90. Αργότερα μαζί με τον γιο του προσπάθησαν να ξεκινήσουν την ανακατασκευή της 170V, αλλά επειδή υπήρχαν και άλλα ανοιχτά project, το συγκεκριμένο έμεινε πίσω. Κάποια στιγμή μετά το 2000 και έπειτα από κάποια γεγονότα, ένας καλός τους φίλος από Κοζάνη, τους πρότεινε να πάνε την Mercedes στην Κοζάνη, ώστε σιγά σιγά να προχωρήσει η ανακατασκευή. Ο φίλος του αυτός είναι ο  πρατηριούχος που ανέφερα παραπάνω. Δυστυχώς τελικά ούτε στην Κοζάνη προχώρησε η ανακατασκευή, αλλά πλέον αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα τα υπόλοιπα project της οικογένειας, έφτασε η ώρα για να ξαναγίνει η 170V όμορφη. Προσωπικά τους εύχομαι τα καλύτερα και περιμένω νέα τους.

Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)
Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)

Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)
Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)
Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)
Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)
Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)
Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)

What if...?

Mercedes-Benz W136 170V 4door sedan (1)

Πηγή εικόνας: http://www.autoevolution.com/image/mercedes-benz-170-v-w136-1936/17152.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου