Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Abandoned: Peugeot 504 cabriolet

   Πριν από μερικές μέρες, σε ένα από τα forum που συμμετέχω, ένας συμφορουμίστας πόσταρε μία φωτογραφία που με γύρισε αρκετά χρόνια πίσω, αλλά με στεναχώρησε πάρα πολύ.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Ο φίλτατος Χρυσόστομος Καβούνης βρήκε σε ένα ανακυκλωτήριο στη Λ. Νάτο ένα σπάνιο Peugeot 504 cabriolet. Ένα ασημί  cabriolet, με μπορντό εσωτερικό και πιθανότατα το facelift μοντέλο με τα μεγάλα φανάρια μπρος-πίσω, το αυτόματο σασμάν και το V6 μοτέρ. Αμέσως μόλις είδα αυτήν τη φωτογραφία θυμήθηκα αυτό το αυτοκίνητο.
   Κάποια στιγμή, αρχές του 2007, σε μία βόλτα στο Μικρολίμανο, βρέθηκα μπροστά σε ένα αυτοκίνητο που δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου. Ένα ασημί 504 cabriolet V6 αυτόματο. Ήταν απέναντι από μία ταβέρνα, σκεπασμένο, αλλά παρόλα αυτά μου τράβηξε την προσοχή. Αφού αντιλήφθηκα ότι άξιζε τον κόπο να το δω καλύτερα, ρώτησα στην ταβέρνα απέναντι και με ενημέρωσαν ότι ήταν του αφεντικού τους. Αφού ήρθαν σε επαφή μαζί του, μου επέτρεψαν να το δω καλύτερα και με ενημέρωσαν πως ήταν προς πώληση έναντι ενός αρκετά λογικού αντιτίμου, που δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν είχα (φοιτητής γαρ).
   Παρόλα αυτά δεν έχασα την ευκαιρία να το δω καλύτερα. Το αμάξωμα φαινότανε σε πολύ καλή κατάσταση και χωρίς να θέλει επισκευές, η οροφή ήταν ολοκαίνουργια, όπως εξάλλου και το μπορντό δερμάτινο σαλόνι. Το μόνο με ενόχλησε ήταν ότι ήταν αυτόματο. Όποιος με γνωρίζει καλά ξέρει ότι μισώ τα αυτόματα κιβώτια. Τότε τράβηξα μερικές φωτογραφίες, και αφού κράτησα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, συνέχισα την έξοδο μου. Δυστυχώς οι φωτογραφίες αυτές είναι από τις ελάχιστες που έχω χάσει΄, οπότε δεν μπορώ να τις μοιραστώ μαζί σας.
   Εκείνη την περίοδο πήγαινα αρκετά συχνά στην περιοχή αυτή, και κάθε φορά τσέκαρα αν το αυτοκίνητο είναι ακόμα εκεί. Είχα επίσης προσέξει ότι ο ιδιοκτήτης είχε βάλει και αγγελία στην "Χρυσή Ευκαιρία". Για αυτό όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έχασα τα ίχνη του, δεν ανησύχησα και θεώρησα ότι πουλήθηκε. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.
Κάνοντας ένα ταξίδι στο μέλλον, φτάνουμε στον Μάρτιο του 2011. Επειδή δεν έβρισκα να παρκάρω το 2αρι μου σε ασφαλές σημείο, χωρίς να ενοχλεί και χωρίς να χρειαστεί να το ανεβάσω πουθενά, αναγκάζομαι να το παρκάρω στο πάρκινγκ που βρίσκεται απέναντι από το γιαπί, που ήταν παλιά γήπεδα μπάσκετ. Εκείνο το μέρος το απέφευγα γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ βολικό μέρος για να σου ανοίξουν το αυτοκίνητο. Τέλος πάντων, αφού το πάρκαρα, ξεκίνησα προς την έξοδο μαζί με την παρέα μου. Παρότι ήταν βραδάκι είδα πίσω από κάτι δέντρα, στο γειτονικό πάρκινγκ στο λιμανάκι, μία γνώριμη φιγούρα. Ήταν το ίδιο 504, μόνο που πλέον ήταν κατεστραμμένο. Το αμάξι είχε σκουριές και σάπια παντού, το χρώμα είχε σκάσει και το εσωτερικό του ήταν γεμάτο σκουπίδια. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με την κατάντια του. Δυστυχώς ήταν βράδυ, οπότε και δε μπορούσα να τραβήξω φωτογραφίες.
   Μερικούς μήνες μετά, τον Ιούνιο, βρήκα το χρόνο να επισκεφτώ πάλι το Peugeot και να δω καλύτερα το τι έχει πάθει. Η εικόνα με το φως του ήλιου ήταν πολύ χειρότερη από όσο την περίμενα. Η πόρτα του συνοδηγού ήταν χτυπημένη, όλο το μπροστά μέρος είχε γίνει καφέ από τη σκουριά, το χρώμα είχε σπάσει σε όλο το αμάξωμα, σπασμένα τα τζάμια και το παρμπρίζ, σκουπίδια πεταμένα μέσα και έξω από το αυτοκίνητο και φυσικά κάποιοι ήδη είχαν ξεκινήσει την λεηλασία του αυτοκινήτου κλέβοντας πράγματα από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Με μία προσεκτικότερη ματιά, και με άφθονο χρόνο για να το ψάξω όσο ήθελα, είδα ότι οι ζημιές ήταν πάρα πολλές, και σίγουρα ήταν αποτέλεσμα βανδαλισμών. Συγκεκριμένα κάποιος/οι είχαν σπάσει το ένα φανάρι μπροστά, τα φλας, είχαν κλέψει τον "Λέοντα" από τη μάσκα, είχαν στραβώσει το δεξί φτερό και το καπό. Φυσικά η θάλασσα, δίπλα στην οποία ήταν παρατημένο, είχε κάνει όλα τα υπόλοιπα.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Δυστυχώς ούτε το παρμπρίζ είχε γλιτώσει από τη μανία των βανδάλων που το σπάσανε. Λίγο καλύτερα ήταν τα πράγματα για την οροφή που από όσο κατάφερα να δω δεν είχε σκισίματα. Βέβαια με τα σκουπίδια που είχαν πετάξει επάνω της δεν ξέρω το κατά πόσο ήταν ακόμα λειτουργική, καθώς και αν είχε ζημιές κάτω από αυτά.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Το υπόλοιπο εξωτερικό δυστυχώς είχε αρκετές ζημιές. Από τη μεριά του συνοδηγού ήταν και οι περισσότερες, άγνωστο το γιατί. Η πόρτα του συνοδηγού ήταν πλέον χτυπημένη, και το τζάμι σπασμένο. Οι καθρέπτες έλειπαν και από τις δύο πλευρές και η αλμύρα της θάλασσας είχε κάνει ήδη τη ζημιά της καταστρέφοντας το χρώμα, αλλά και τα χρώμια. Η μεριά του οδηγού πάντως ήταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Το εσωτερικό ήταν γεμάτο σκουπίδια, και ήδη είχαν εξαφανιστεί το ραδιόφωνο, τα ηχεία και ένα ρολόι. Το ταμπλό είχε εμφανίσει σκασίματα (που δεν είμαι σίγουρος για το αν υπήρχαν από πριν), ενώ έλειπε και το κέντρο του τιμονιού. Παρόλα αυτά, το εσωτερικό δε φαινότανε να έχει εκτεταμένες ζημιές, και πιθανών να επανέρχονταν εύκολα με ένα καλό καθάρισμα.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)
Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Το πίσω μέρος, που ήταν και πιο προφυλαγμένο λόγω των δέντρων που προανέφερα, δεν είχε ζημιές, και ήταν πλήρες.


Peugeot 504 cabriolet facelift (1)

   Έκτοτε ξαναπέρασα κάνα δύο φορές από την περιοχή, ώστε να ελέγξω ότι το 504 ήτανε στη θέση του. Παρόλα αυτά μιλάμε για αρκετούς μήνες πριν. Και αν ο Χρυσόστομος δεν μοιραζότανε αυτή τη φωτογραφία μαζί μας, απλά κάποια στιγμή που θα ξαναπήγαινα και θα έβλεπα ότι θα έλειπε, θα είχα πλήρη άγνοια για το τι του συνέβη. Βέβαια και το ότι βρίσκεται σε ανακυκλωτήριο δεν είναι ευοίωνο, αλλά τουλάχιστον έχει πάρει μία παράταση ζωής, μήπως και βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει. Αν ενδιαφέρεται κάποιος, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου και να του δώσω τις πληροφορίες που έχω για την τοποθεσία του ανακυκλωτηρίου.
   Για την ιστορία αναφέρω τα εξής. Την τελευταία φορά που το επισκέφτηκα παρατήρησα ότι κάτω από το σπασμένο χρώμα, έκανε την εμφάνιση του το παλιό του χρώμα, το άσπρο. Ένας φίλος λοιπόν, που γνώριζε κάποια πράγματα για το αυτοκίνητο, μας ανέφερε ότι αυτό το 504 ξεκίνησε ως ένα λευκό 504 cabriolet 2.0 με το αρχικό look, που ήθελε τα τριπλά πλαγιαστά φανάρια πίσω, και τα διπλά τετράγωνα μπροστά. Αργότερα βάφτηκε ασημί και απέκτησε το νεότερο look, καθώς και τον V6 με το αυτόματο κιβώτιο. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι επιβεβαιωμένο. Αν γνωρίζει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για αυτό το αυτοκίνητο και για το λόγο που κατέληξε έτσι, θα παρακαλούσα θερμά να επικοινωνήσει μαζί μου για τη συμπλήρωση του άρθρου.


What if...?

Peugeot 504 cabriolet (2)

or...?

Photobucket
Πηγές εικόνων: http://www.resimmotoru.com/r-araba-%7C-otomobil-resimleri-3-peugeot-resimleri-66-peugeot-504-cabriolet-1977-01-1807.htm
                                     http://en.album.ee/node/22775043/50230915

1 σχόλιο:

  1. Απο τα αγπημένα μου κλασσικά... Υπέρχο αυτοκίνητο. Κρίμα.. πολύ κρίμα...
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή